top of page

Geen racisme in mijn tuin

De eerste boerenzwaluw vliegt kwetterend door het Zammelse luchtruim. Ik kan een spontaan hoera-kreetje niet onderdrukken, als wat later ook de roodstaart van zich laat horen. De intro van zijn gezang doet denken aan schuurpapier op metaal, uitlopend in een welluidender refrein.


Mijn week kan niet meer stuk.

Maar dan : paleisrevolutie bij het geslacht van de Apia. Bij het herschikken van de kweekopstelling voor het raam, kwakt Witte Pascal tegen de grond en sleurt Monarch mee in haar val. De vloer van de living ligt bezaaid met – jawel – zaailingen, de twee rassen netjes gescheiden. Geen nood, bleekselder en knolselder krijgen elk hun apart bakje in de afdeling Warm Glas.
In de volle grond buiten is er werk aan de winkel. Winterbedekking weg, een eerste grondbewerking. Ik plant en zaai ui, sjalot, pastinaak, suikererwt, doperwt, sluimerwt, vroege sla en kool.


Op de onderste ladder van het plantenclassificatiesysteem is het één smeltkroes van rassen, variëteiten en cultivars. In mijn tuin is er geen plaats voor racisme. Ik plant/zaai Flakkeese en Amsterdamse Bak (wortel), Platronde van Egypte en Kogel van Detroit (rode biet), San Marzano (tomaat), Atlanta en Mechelse Blauwgroene (prei). Straks volgen (Japanse) Hokkaido (pompoen), Nieuwzeelandse (spinazie) en Nero di Milano (courgette). En de prijs voor diversiteit gaat naar : Mustard Tokyo Bekana (wokkool), een Japanse selectie uit Chinese kool!


Zaterdag brengt vertier en vrienden over de vloer. Met zijn allen nemen we een duik in de schatkamer van het natuurreservaat De Toeteleer aan de Mombeek. Op de hellingen rond het dorp van Zammelen staan de hoogstamfruitbomen op het punt om uit te barsten in bloesem. Beneden in de vallei voert het geel van speenkruid, sleutelbloem en dotterbloem de boventoon. In het hellingboske leggen maagdenpalm, bosanemoon en daslook een groot groen tapijt met spikkels van blauw en wit. Op de berm van het oude Fruitspoor genieten we van de picknick en het mooie uitzicht.
De tuinman van Agatha - 30 maart 2019

Comments


bottom of page