top of page
  • Yvette Deploige

De virtuele Open Tuin van Agatha

Op zondag 7 juni planden wij samen met Velt Zuidoost-Haspengouw en Natuurpunt Toeteleer Kortessem een Open Tuindag met een rijk gevuld programma. Omwille van corona kan dit helaas niet doorgaan. Wij keken er hard naar uit en hoopten met dit initiatief niet enkel De tuin van Agatha in de kijker te plaatsen, maar ook een aantal gelijkgezinden uit onze streek samen te brengen om, wie weet, in de toekomst samen nog andere leuke dingen te organiseren. Uiteraard blijven jullie altijd welkom voor een bezoek aan onze tuin of een verblijf bij De tuin van Agatha. Hieronder stellen wij ook onze partners voor. Neem zeker eens een kijkje op hun website of facebookpagina.

De tuin van Agatha is een landelijk gelegen gastenverblijf met een tuin waarin bloemen, bomen planten en dieren alle ruimte krijgen. Een pesticidevrije moestuin, een serre, een bloemenweide, meer dan 400 meter hagen, hooi- en maaiveldjes, hoogstambomen, een bessentuin en schapen.Hapicultuur

Hapicultuur is een conservatieproject voor inheemse honingbijen. Wij imkeren zo natuurlijk mogelijk (apicentrische bijenteelt) met lokale zwarte bijen die hier van nature voorkomen. Onze bijen overwinteren op eigen honing, kasten worden niet verplaatst en zo weinig mogelijk geopend. Onze standen hebben maximaal 4 bijenvolken die verspreid staan opgesteld. In de wijde omgeving proberen we (waar mogelijk) bomen en/of struiken aan te planten om de biodiversiteit te vergroten.

Wil jij ook graag beginnen met natuurlijk imkeren? Dan kan je gebruikmaken van het rijk gedocumenteerde cursusuboek van Hapicultuur.


Via het forum van de Werkgroep Natuurlijk Imkeren geven we bijkomende ondersteuning en begeleiding.


Luc Pintens


Hartig Haspengouw Haspengouw anders en authentiek ontdekken dat kan je met Hartig Haspengouw. Wij willen een meerwaarde bieden aan jullie bezoek in Haspengouw, jullie verrassen, jullie laten ontdekken en jullie laten genieten.

À la carte:  Laat ons weten wat je interesses zijn en wij zorgen voor een op maat gemaakte uitstap van enkele uren, een halve dag of een ganse dag in Haspengouw. Anders: Ontdek een ander Haspengouw, met kleine pittoreske dorpen die elk een eigen geschiedenis hebben met een prachtig kasteel, vierkantshoeve, kapelletjes, akkers en boomgaarden met specifieke fauna en flora, en stilteplekken in stukjes ongerepte natuur. Authentiek: Luister naar authentieke, hartige verhalen over onze streek en zijn bewoners, want Haspengouw zit in onze genen en de geschiedenis van deze streek is verrassend anders dan men ons leert op school. Ontdek vanuit onze jarenlange ervaring in de voedings- en cosmetische industrie het ‘volledige en juiste’ verhaal van de verwerking van Haspengouwse streekproducten, van grondstof tot eindproduct… Workshops :  Vanuit onze ervaring in de voedings- en cosmetica-industrie willen we aandacht schenken aan de verschillen tussen industriële en ambachtelijke, zelfgemaakte producten met workshops over een gezonde en afvalvrije thuis, natuurlijke cosmetica en eetbare wilde planten.Leuven Be(e)friendly

De Leuvense Be(e)friendly tuin is een kleine groene oase van rust en schoonheid ontstaan op een braakliggende grond op het hoogste punt van Leuven. Een bij-vriendelijke stadstuin met biologisch geteelde groenten, fruit, kruiden, wilde bloemen én veel stadsbijen.


Wil je graag een workshop volgen of organiseren in verband met bijtjes, bijenwas of tuinieren, dan kan je afspreken met Leuven Be(e)friendly. Een topper zijn de workshops bijenwasdoeken maken, een duurzaam alternatief om voedsel te bewaren in je keuken en ijskast. Ook voor workshops zaadbommetjes maken,tuinieren met kinderen, kaarsen maken of cosmetica (lippenbalsem, scrub, etc...) kan je terecht bij Be(e)friendly. Marie-Helene Deploige 0470 96 62 05 mhdeploige@gmail.com Facebook Leuven Be(e)friendly

Maggie's spinsels Maggie’s spinsels is het label van Maggie Raskin. Warme, kleurrijke creaties van zelf gesponnen wol, zijde en linnen, gekleurd met natuurlijke materialen, zoals uienschillen, boerenwormkruid, meekrap e.a. planten. De accessoires zijn telkens unieke stukken die een absolute 'must have' zijn. Maggie wordt vrolijk van het creëren van deze stukken en jij wordt zeker vrolijk bij het dragen.


Wijndomein Optimbulles


Wijndomein Optimbulles is sinds 1991 gepassioneerd bezig met het vervaardigen van mousserende en stille wijnen in en rond Borgloon. Door middel van passie en ervaring produceren we in samenwerking met de natuur wijnen met een complex karakter. Met minimale interventies willen we de wijn en niet de wijnmaker laten spreken. Naast de traditionele ‘champagnedruiven’ zoals Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier bewerken we ook Sauvignon Blanc en de Vroege Loonse druif. 

Door onze jarenlange expertise op het gebied van stille en mousserende wijnen maken, begeleiden wij inmiddels beginnende wijnboeren in de uitbouw van hun wijndomein. Dit van aanplant van de wijngaard tot het eindproduct.

Al deze bedrijvigheid gebeurt momenteel in een gehuurd gedeelte van een boerderij in Jesseren. Midden in de wijngaard bouwden we een houten chalet waarin we degustaties houden. Elk jaar wanneer de temperatuur stilaan naar boven klimt zijn er quasi elke week proeverijen in onze wijngaard. Wijn bestellen kan via de website. Maxim GeunisDe Wilde Wei

De Wilde Wei is een kleinschalig 100% natuurlijk fruitbedrijf met veel biodiversiteit. We proberen natuur en fruitproductie met elkaar te laten overeenstemmen. Alle levende wezentjes zijn welkom op dit terrein.


Bij De Wilde Wei vind je appelciderazijn, balsamico's, vruchtensiropen, confituur, straf sap = azijnsiroop, appelsap chutneys, pickles, sauzen en vers fruit. De kracht van deze producten is de ‘smaak’. Het eindeloos experiment is de drive, de voldoening van het bezig zijn met de dingen die je belangrijk vindt, een eeuwige zoektocht, een queeste.


0479 96 04 65


Comentários


bottom of page